Noroc și șansă la munca în străinătate

După cum bine știți  ajuns să muncesc în străinătate. Mai exact pe micuța și călduroasa insulă Jersey, aflată la trei aruncături de băț de coasta vestică a Franței. Am spus călduroasă, dar nu luați termenul ca atare ci gândiți-vă la căldura emanată de oameni. Cea din termometre nu e chiar prielnică pentru unul ca mine, fie că vorbim de grade Farenheit, fie că vorbim de grade Celsius.

rps20150607_235611

Am avut norocul să mă angajez în bucătăria unui hotel de patru stele. Spăl vase de mână sau la mașină, îi ajut pe bucătari la pregătirea ingredientelor pentru preparatele culinare, păstrez curățenia bucătăriei și în fiecare vineri iau banii pentru care am muncit săptămâna anterioară. Am mai avut un mare noroc să prind destul de repede gustul  englezei, pe care cu greu o puteam vorbi în România. Am cam o lună de când lucrez pe insula Jersey și deja engleza mea a suferit schimbări în bine. E adevărat că știam o mulțime de cuvinte în engleză, dar nu le puteam rosti într-o frază coerentă.

Mă simt bine aici din foarte multe puncte de vedere. Sunt împăcat cu mine și simt că am făcut o alegere excelentă să mă salvez la timp din țara care îmi place, dar în care nu-mi pot asigura un viitor decent prin intermediul joburilor pe care suntcapabil să le execut.
rps20150607_235847

Diferența între salariul minimum pe economie din Jersey și salariul minimum pe economie din România este aceea că în Jersey, din cel mai mic salariu posibil, trăiești decent o lună întreagă, chiar dacă stai cu chirie. Mai sunt diferențe mari legate de taxele și impozitele pe care le plătești la sănătate și bugetul local, care sunt foarte mici și probabil la asigurările autoturismelor, care aici sunt foarte mari. Dar având în vedere câte zeci de taxe trebuie să plătești în România când vine vorba de un autoturism, deja cred că tot în Jersey este mai bine. A da, și aici nu prea există parcare publică fără plată. Sunt foarte puține parcări fără plată în Jersey. În schimb sunt foarte multe fără plată pentru bicicliști. Inclusiv trasee speciale și piste pentru bicicliști.

Am mai avut norocul și șansa să fiu îndrumat și ajutat de vărul meu. Un văr pe care nu îl mai văzusem și nu îi mai vorbisem de peste 11 ani. Asta pentru că el a tot muncit prin străinătate, dar și pentru că nu am avut vreo relație specială nici înainte.

Închei articolul într-o notă optimistă, spunându-vă că munca în străinătate poate fi benefică. Deschide multe drumuri, oportunități și mai ales deschide mintea celui care nu a ieșit vreodată din țară. Nu zic că aici e totul roz sau în alte state e fericire maximă. Dar spun că prin alte țări condițiile de trai sunt decente și munca la fel ca în România, sau în cazul meu chiar mai ușoară.

Advertisements

About Nicusor Adrian Rotaru

Am 26 de ani, imi place sa scriu si imi place sa ma uit la meciuri de baschet. Îmi plac plimbările și călătoriile, mersul cu bicicleta și oamenii frumoși la suflet și la minte.

Posted on June 25, 2015, in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink. 1 Comment.

  1. Georgeta Popoiu

    Ma bucur pentru tine, Nicusor Adrian, fiindca ai evadat putin pe o insula care iti place mult, desi iubesti Romania, ai posibilitatea sa inveti, sa-ti largesti orizontul, sa poti alege un drum corect in viata. Tu spui ca oamenii sunt mai buni acolo, mi-ar placea si mie sa traiesc intr-o lume mai buna. Sanatate si succes pe drumul vietii tale !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: